Glaskunstenaar David Beliën

 

David Beliën van DAoGlas specialiseert zich in het maken van mondgeblazen en handgevormd glas. Op ambachtelijke wijze worden alle producten stuk voor stuk op maat gemaakt. Of het nu eigen ontwerp is, of in opdracht, alle objecten worden gemaakt met de grootste zorg en toewijding. Eigen inbreng wordt erg gewaardeerd en werken we altijd in nauw overleg met de opdrachtgever.

Glasblazen is een zeer ambachtelijk en arbeidsintensief vak en in onze tijd van industrialisatie nog maar weinig beoefend. Ons handwerk vindt echter ook vandaag nog vele toepassingen in vele takken van de industrie, omdat een machine nou eenmaal te eenzijdig is. Van verlichting tot toepasbare interieur objecten, GedenkObject of GlasSculptuur, vazen schalen, prijzen of bokalen, het kan allemaal. Het mooiste is nog dat u dat gewoon hier in Nederland nog kunt doen, in nauwe samenwerking met de glasblazer.

David Beliën leeft voor het glas. De hoofdrol in zijn werken is aan de transparantie toebedeeld. Hij speelt met het contrast tussen binnen – en buitenkant. Hij zoekt een evenwicht tussen strakke monumentale vormen en grove textuur.

David Beliën wil niet alleen een glaskunstenaar, maar ook een vakman zijn. Het ambacht van glasblazen vereist een snelle en uiterst precieze techniek. Je mag niet gehaast werken, maar ook niet te langzaam. Het glas gaat in een oven van zo ‘n 1150 graden Celsius. Er moet een evenwicht zijn tussen doelgericht handelen en artistieke integriteit.

De objecten van David zijn vaak sober, verstild. Gebruikmakend van oude alchemistische kennis weet hij het glas zo te behandelen dat de vraag rijst of het glas of een translucent gesteente is, of wellicht iets levends? David Beliën wil in zijn objecten een intrinsieke stilte creëren. Het object mag zelf een concrete uitwerking op de leefruimte van de mens doen ontstaan.

David Beliën- Meteorite Gold

 

Zutphen Glass School

David’s studio ligt in Zutphen. Zijn studio zal in de toekomst ook plaats bieden aan een nieuwe generatie glasmakers en kunstenaars, door goede samenwerking aan te gaan met Kunst & design academies en individuele designers. Daarnaast wil David graag een plek creëren om jongeren op te leiden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en kampen met leerproblemen. Dit Ambacht leent zich daar perfect voor en biedt een leerling die juist liever met z’n handen werkt veel diverse mogelijkheden om zich te kunnen ontwikkelen. Daarmee werken we tegelijk aan het behoud van deze techniek en ambacht, die toch langzaam nu aan het uitsterven is omdat er simpelweg geen opleiding meer voor bestaat. In eerste instantie is de ambitie deze jongeren dan ook in de toekomst werk te kunnen bieden in de glasblazerij.

www.daoglas.nl

 

STEUN GLASRIJK