Glas(rijk) in ontwikkeling

Thema Glasrijk

Jaarlijks wordt de expositie op basis van wisselend thema door een curator samengesteld. Sinds 2018 is Renée Korbee de curator die de internationale glaskunstenaars beoordeelt en uitnodigt om deel te nemen aan de glas expositie.

Renée Korbee, curator Glasrijk Tubbergen, foto Petronellanitta
Curator Glasrijk Tubbergen

Renée Korbee

Renée Korbee – curator Glasrijk Tubbergen

De uit Noordwijk afkomstige Renée Korbee studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na haar afstuderen startte zij Kunstadviesbureau Artvision en sinds 2017 is zij mede-eigenaar van Bureau Art Connectors. Haar expertise ligt bij het plaatsen van kunst in de openbare ruimte en het organiseren van kunsttentoonstellingen. Met name glas en keramiek kunnen op haar belangstelling rekenen. Sinds 2018 is Renée curator van het internationale glaskunstfestival ‘Glasrijk Tubbergen’. Hiervoor maakt zij elk jaar een selectie uit de internationale top van glaskunstenaars en richt zij deze tentoonstelling met veel liefde in.

Glas(rijk) in ontwikkeling

Het thema voor 2021 is: ‘Glas(rijk) in ontwikkeling’; een terugblik op 25 jaar Glasrijk. Uit de 850 glaskunstenaars die tot op heden hebben deelgenomen zijn enkele eerder geexposeerde spraakmakende glasobjecten opnieuw te zien in combinatie met recent vervaardigde glaskunst van dezelfde kunstenaar. Zo is voor de bezoeker de ontwikkeling tot allround glaskunstenaar goed te volgen. Nadrukkelijk blijven wij aandacht geven aan de ontwikkeling van jonge glaskunstenaars. Na hun ongewenste Corona-isolatie, willen zij niets liever dan ‘shinen’, en hun in glas gestolde gedachten aan de buitenwereld tonen. Glasrijk biedt hen graag dit podium onder anderen voor een aantal studenten van de Vrije Academie Nunspeet.

Actuele thema’s

Wat wordt tentoongesteld, vraagt erom door mensen bekeken te worden en gedachten op te roepen. Kunstenaars reflecteren vaak als eersten op prangende maatschappelijke ontwikkelingen. De installatie ‘Cocoon’ van Kim Gromoll, toont overleden insecten die zij gedurende het dagelijks leven verzamelt en in glazen cocons legt. Een kans voor de toeschouwer om eens aandachtiger (en zonder vliegenmepper) naar deze kleine, vaak weerloze, wezens te kijken die het grootste deel van het leven op de planeet vertegenwoordigen maar door de huidige klimaatproblematiek als eersten ten prooi vallen. Een thema wat door de recente overstromingen alleen maar actueler wordt.

Geraakt worden

Wij willen aangeraakt maar ook geraakt worden. Dat kan bij het zien van de oncomfortabele, hooggehakte pumps van porselein en glas van Tanja van Harten. Ze staan voor de aanpassing van vrouwen aan een ideaalbeeld waaraan alleen maar pijn en ongemak kleeft. Het is volgens de kunstenaar een oproep om je ‘glazen muiltje aan de wilgen te hangen’ en ‘je eigen ik eens te gaan zoeken’. Interessant is dat de jongste generatie vrouwen zich inmiddels volledig ‘bekeerd’ heeft tot de soepele sneaker.

Stralend Glasrijk

Met dank aan het nieuwe bestuur, de vele vrijwilligers, en de bereidwillige locatiehouders en met een uitgekiend en veilig routeplan langs alle locaties, straalt Glasrijk als nooit tevoren. Ik ben er trots op hiervan deel uit te maken en ik wens alle bezoekers een ervaring die je ‘tot in je tenen raakt’.

Renée Korbee – curator Glasrijk Tubbergen 2018, 2019, 2021.

Blijf op de hoogte en ontvang de Glaskunstroute gratis!

Abonneer je gratis op onze nieuwsbrief en ontvang direct de Glaskunstroute in je mail.