De nummers van de Art & Shopping kunstenaars corresponderen met de nummers op de plattegrond van Glasrijk 2019. Deze is te koop bij de infopunten voor € 2. Als u de catalogus koopt voor maar € 7 zit de plattegrond erbij in.

01. Nadjezda Schokker
Locatie Glasrijk 2019
Juwelier Plegt-Haarman

02. Belaglaso Koos Bladt
Locatie Glasrijk 2019
Elferink Schoenen

03. Suze Berendsen
Locatie Glasrijk 2019
Bloemisterij Wentrup

Door de verscheidenheid van onderwerpen en door de verschillende manieren van verwerking van materialen is Suze Berendsen niet in een hokje te plaatsen. Vandaar dat haar zelfportret (ook weergegeven op haar visitekaartje) met een knipoog is uitgebeeld. Voor haar is de essentie dat mensen op hun eigen oordeel afgaan. “Kunst mag gerust mooi zijn, en niet ingewikkeld of elitair”.


www.subee.nl

04. a. Glasafdeling Academie Merksem
Locatie Glasrijk 2019
Vitrine Hotel de Notaris

Sinds 2009 neemt de afdeling kunstambacht glas-in-lood van de Academie Merksem deel aan “Glasrijk”. Een groot voordeel van deeltijdsonderwijs is dat iedereen vanaf 18 jaar kan instromen. Sinds vorig jaar hebben we buiten de vierde graad ook een specialisatie graad. De studenten leren hier werk van artistiek en technisch hoogstaand niveau te maken. De theorie is geïntegreerd in de praktijk.


www.academiemerksem.be

04. b. Anita Wevers
Locatie Glasrijk 2019
Hotel de Notaris

Duizend Kleine Stukjes / Anita Wevers

Op de vraag wat haar fascineert aan glas is haar tegenvraag: Wát niet?

Heerlijk om verschillende kleuren te combineren, het is altijd weer verrassend hoe prachtig dit met elkaar versmelt.

Wanneer het zonnetje voor het eerst door een object schijnt, word ik daar iedere keer weer gelukkig van.  Ik kan blijven kijken, ieder uur van de dag ziet een object er anders uit.

Een paar keer per week ontvangt zij in haar werkplaats cursisten die ze met haar aanstekelijke enthousiasme meeneemt in haar liefde voor het werken met glas.

Duizend Kleine Stukjes


duizendkleinestukjes@gmail.com
www.duizendkleinestukjes.nl

05. Atelier Glasnost Hoenderloo
Locatie Glasrijk 2019
Cadeauwinkel Tuttebel

VAN OUD AMBACHT TOT MODERNE KUNST;  HET NIEUWE IMAGO VAN TIFFANY EN GLAS-IN-LOOD!

“Haar werk is heel organisch met elegante lijnen, rijke kleuren en prachtige motieven, echt een plezier om naar te kijken.”

06 a Piet Brummelbos Verlichte Kunst
Locatie Glasrijk 2019
Art & Shoppingcenter
Voormalig pand Derksen

06. b. Fusedglasdesign.nl
Locatie Glasrijk 2019
Art & Shoppingcenter
Voormalig pand Derksen

Mijn naam is Lucy Kiewiet.
Ik kom uit Harderwijk en ben geboren in 1965. Creativiteit zit in mij, al vanaf mijn jeugd ben ik bezig met kunst in al zijn vormen. In 2013 heb ik gekozen voor glas, het is fascinerend om mee te werken. Ik werk voornamelijk met de techniek fusing. Vaak combineer ik het glas met hout of bestek, waar ik sieraden van maak, maar ook staande en hangende objecten. Laat u verrassen!

06. c. Mark Locock
Locatie Glasrijk 2019
Art & Shoppingcenter
Voormalig pand Derksen

Mark Locock geeft in zijn dagelijks leven demonstraties en workshops in zijn studio in Ootmarsum, waarbij hij ook fused en koud na bewerkt.


www.hotmarksglass.com

06. d. Diego Semprun Nicolas
Locatie Glasrijk 2019
Art & Shoppingcenter
Voormalig pand Derksen

Diego is 5de generatie glaskunstenaar van de familie Nicolas. Hij benadert gebrandschilderd glas in verscheidene vormen als schilderkunst.


www.diegosemprunnicolas.weebly.com

diegosemprunnicolas@gmail.com

06. e. Myriam Madlener en Gera Suurmond
Locatie Glasrijk 2019
Art & Shoppingcenter
Voormalig pand Derksen

Glasrijk 2019,

Al jaren maken wij glashangers, op onze eigen glas-fusion manier. Wij, en meerdere liefhebbers, genieten hiervan. Inmiddels zijn wij al oude bekenden van Glasrijk!

*Handgemaakt!
*Met liefde
*En met heel veel plezier
*Dat kan je wel zien!

*Elk sieraad is uniek

Hopelijk tot begin oktober in Tubbergen!
Myriam madlener en Gera Suurmond

06. f. Monique Löbker
Locatie Glasrijk 2019
Art & Shopping center
Voormalig pand Derksen

Ik ben Monique Löbker uit Weerselo en heb jarenlange ervaring met het werken met glas in lood en tiffany. Glasbewerking kent talloze mogelijkheden. Deuren, ramen, hangers, tuinsculpturen, decoraties, restauratiewerk etc. Ik ben regelmatig te zien op diverse kunstmarkten met mijn creaties. Naast een eigen atelier heb ik de beschikking over een grote ruimte in Gemeenschapscentrum ‘t Trefpunt in Weerselo waar ik diverse workshops glas in lood geef. Check mijn website voor meer informatie.


www.monique-glas.nl

07. Lucy Nijhuis
Locatie Glasrijk 2019
Hipper en Hip

Ik hou van glas én van mozaïek, de combinatie van deze twee geeft mij heel veel inspiratie om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan.

 

08. Marije Gies, Magies Glas
Locatie Glasrijk 2019
Fietscity

Marije Gies is elf jaar geleden begonnen met glas-in-lood. Nadat ze de opleiding tot glazenier in Schoonhoven heeft afgerond, is ze een eigen onderneming gestart in Raalte. Marije maakt gebruik van verschillende glastechnieken, zoals glas-in-lood, Tiffany, glasfusion en casting. Ze maakt meestal gebruik van organische vormen en veel detaillering in haar kunst en ze is steeds bezig om de technieken die ze gebruikt uit te diepen. Meer informatie vindt u op www.magiesglas.nl.

09. Henny Lamme
Locatie Glasrijk 2019
Tuunte mode

10.  Galerie 4D ART GLASS  – Toin en Zuzana Rijven presenteren PAVEL HAVELKA
Locatie Glasrijk 2019
Rabobank

Pavel Havelka startte in 1987 zijn carrière als glasmaster in het glasatelier Beranek in Skrdlovice. De studio genoot grote bekendheid om haar moderne designobjecten die daar in kleine oplage werden geproduceerd. In 1994 stapte hij over naar de studio van Prof. Svoboda in Karlov. Hij werd hoofddesigner in 1999 bij Hut Princ, waar hij zijn kennis en creativiteit benutte om een eigen designlijn te creëren. Vanaf 2008 werkt Pavel Havelka onder zijn eigen naam. Zijn werk is kleurrijk en meesterlijk geslepen en is geïnspireerd door abstracte vormen uit de natuur.

11. Oscar van der Linden : Ongebruikelijke combinaties met glas
Locatie Glasrijk 2019
TOC Opticien

Kunstenaar Oscar van der Linden houdt van kunst met een glimlach. ,,Het moet een brede groep mensen aanspreken.” Maar wie het glaswerk van hem ziet, zal direct zien dat er een verhaal achter zit. ,,Het verhaal is voor mij de aanleiding om wat te gaan maken. Al kan dat weer worden geïnspireerd door de vorm.” De deegroller van glas die hij maakte is daar een van de duidelijkste voorbeelden van.


www.oscarvanderlinden.nl

12. Kogan/Petrovski
Locatie Glasrijk 2019
Kringloopwinkel De Beurs

Andriy Petrovski  is van de generatie van kunstenaars eind 20ste, begin 21ste eeuw. Zijn opleiding is in de traditie van Lviv’s Art Glass School.

13. Gerard Leferink
Locatie Glasrijk 2019
Atelier Sien Brak

Als voormalig binnenhuisadviseur is Gerard zijn hele leven al creatief bezig geweest. Was dit voorheen in de interieurs, nu kan hij zijn creativiteit kwijt in de glaskunst. De transparantie en schittering van gebroken glas in zijn appliquéwerk en de vloeiende vormen in gefused glas sieren menig interieur en tuin. De ruime collectie is te zien bij Galerie Sien Brak en de tuinobjecten op afspraak in Haaksbergen.

15. a. Glasatelier Breekbaar – Marjan van Schaik
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

In haar atelier in Dedemsvaart maakt Marjan van Schaik unieke, kleurrijke glasobjecten. Zij gebruikt de technieken glasfusing,  (sand)casting en zeefdrukken op glas met glaspoeder. Marjan vindt het fijn om haar kennis te delen in de workshops en cursussen die zij geeft. Ook voor werk in opdracht kunt u bij haar terecht. Ze besteedt veel aandacht aan het ontwerp, het unieke kleurgebruik en de juiste details. Hierdoor ontstaat een uniek object dat bij de verschillende lichtinvallen altijd boeiend blijft.


www.glasatelierbreekbaar.nl

15. b. Glasatelier4u Monique Nijmeijer
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Het werken met glas blijft mij boeien, vanwege de ongekende mogelijkheden, vormen en kleuren die hierbij te gebruiken zijn. Het creatieve proces is telkens weer een interessante puzzel en de ideeën omzetten in vormen en kleuren  is altijd weer een uitdaging.

15. c. Glaslas
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Wij zijn GLASLAS een samenwerkingsverband tussen:
Frans Egberink   Laswerk  Evelien Limbeek Glasfusing  

Wij hebben beiden jarenlange ervaring. De een met het bewerken van glas, de ander met het bewerken van metaal en hout. Doordat we onder één dak zitten, doch in gescheiden ruimtes, vinden we het een uitdaging om onze kennis om te zetten in  unieke kunstwerken/objecten.

15. d. Lindeblad Glaskunst
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Wij (Loes en Johan van der Linde) werken samen in ons atelier. Loes is gespecialiseerd in Tiffany, Johan houdt zich voornamelijk bezig met glas-in-lood, glascasting en slumping, hoewel de werkterreinen zich wel overlappen. Ook geven we workshops en cursussen Ook de staanders en sokkels worden meestal in eigen atelier vervaardigd.

Onze drive is de passie voor glas. Waarom? Glas is in al zijn kleuren en schakeringen even divers als het leven zelf, en als materiaal even weerbarstig.

15. e. Candida van Nugteren
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Candida Creative Art

Candida Creative Art is een klein glasatelier met grote mogelijkheden. Candida van Nugteren is heel veelzijdig, ze blaast glaskralen aan de brander, maakt gefusede objecten, graveert en brandschildert glas in lood ramen. Candida werkt voornamelijk in opdracht, maar exposeert ook regelmatig met eigen werk.


www.candidacreativeart.nl

www.facebook.com/candidacreativeart

15. f. Corry Hassing
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Dit jaar doe ik voor de 5e keer mee aan Glasrijk Tubbergen met mijn glasgraveerwerk. Ik graveer o.a. op glazen, vazen en glasplaatjes. Ik graveer ook in opdracht.

15. g. Perles Art
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Glas is haar PASSIE…. Als kind al geïnspireerd door de natuur en kleuren maakt ze veel gebruik van aardetinten en natuurlijke materialen. In haar atelier werkt ze met hart en ziel aan de juiste kleursamenstellingen en d.m.v. eigen technieken  creëert ze unieke glassieraden die de moeite waard zijn om gezien te worden. Ze verwerkt  natuurlijke materialen in glas zoals zand van het strand, messing, zilver, goud of zelfs as van een dierbare in glas. Door het combineren van transparant glas en dekkend  glas in verschillende  tinten creëert ze stukje bij beetje ware blikvangers. De mooiste transparanties in glas ontstaan door natuurlijk zonlicht. GLAS… Glansrijk en Schitterend Mooi . Veel precisie en geduld liggen ten grondslag aan een waardevol sieraad.

Paula volgde cursussen in Nederland alsook lessen (o.a blaastechnieken) van leermeesters van de Murano-school uit Italië, Engeland en Rusland.  Ze heeft haar eigen glasatelier/workshopruimte/Galerie gevestigd in Reutum.
Daarnaast maakt ze herinneringssieraden (as in glas) in opdracht. Het as wordt opgesloten in het glas, een tastbare herinnering aan een dierbare overledene.


www.perles-art.nl

15. h. Alwine de Raad – Leferink
Locatie Glasrijk 2019
Scholengemeenschap Canisius

Ik richt mij met mijn atelier op glas in lood voor de particulier. Voornamelijk dus bovenlichten, voordeuren en tussendeuren.

Ik ben specialist in het inbouwen van glas in lood tot dubbele, isolerende, beglazing en dan juist in ontspiegeld glas. Op de foto twee voorbeelden. Het linker paneel is ingebouwd in regulier glas, het rechterpaneel is tot dubbele beglazing gemaakt met ontspiegeld glas. Beide glas in lood panelen hebben hetzelfde ontwerp, maar rechts is deze zeer duidelijk te zien!

Mijn insteek is om de isolatiewaarde van woningen te verhogen, er zijn zelfs klanten die van het gas af gaan in een ouder huis met glas in lood panelen, door de panelen door mij in dubbele beglazing te laten vatten. Dit zodat de charme van het huis zo goed mogelijk blijft behouden en men toch naar de norm van tegenwoordig kan leven: aangenaam, warm, voor een geriefelijk maandtarief naar de nutsbedrijven.

16. a. Joek van Draanen
Locatie Glasrijk 2019
Pagodetenten Eeshofplein

De beeldend kunstenaar creëert al ruim 25 jaar fantasierijke sculpturen, speels en tegelijkertijd eigenzinnig van aard. In de kunstwerken zie je de vakkundige en liefdevolle wijze waarmee ze zijn vervaardigd. Karakteristiek voor de kunstwerken van Joek van Draanen is het gebruik van glas en brons. Het groen van het gepatineerde brons versterkt de kleur van het net niet transparante, geslepen glas. De combinatie van gepatineerd brons met de doorzichtigheid van glas geven fascinerende nuances in licht en kleur.

16. b. Glaseiland – Marjan Witte
Locatie Glasrijk 2019
Pagodetenten Eeshof

De zee, het strand en de duinen zijn mijn grote inspiratiebronnen. Deze thema’s keren dan ook  regelmatig terug in de glasobjecten die ik creëer.


Marjan Witte- Glaseiland
Drieteenspecht 1
7827RG Emmen
06-50450124
www.glaseiland.nl

16. c. Festinalenteglas
Locatie Glasrijk 2019
Pagodetenten Eeshof

Bij Festinalenteglas kunt u terecht voor glazen objecten, lampen en sieraden van internationaal bekende kunstenaars. In eigen atelier realiseert Rianne unieke sieraden van zelfgemaakte glaskralen.

Festinalenteglas showt prachtige glasjuwelen van de gezusters Sent en van de gebroeders Attombri uit Venetië. Ook van andere kunstenaars hebben wij mooie sieraden. Dit jaar in de collectie lampen van Vetreria Cenedese uit de jaren 70 en van de wereldberoemde Alfredo Barbini. Daarnaast unieke objecten van onder andere Pauly en Oscar Zanetti.

In de Glasrijkkrant is een verkeerde afbeelding geplaatst bij het stukje over het werk van Josien Geerdink, glaskunstenaar in het Art en Shoppinggedeelte.


16. d. Josien Geerdink
Locatie Glasrijk 2019
Pagodetenten Eeshof

In haar glasstudio “Loligo” in Zaandam ontwerpt en maakt Geerdink ovengevormde glasobjecten. Na het modelleren in was of andere materialen, wordt een ovenvaste mal gemaakt die gebruikt wordt om het glas in te “casten” (gieten).

Geerdink’s bijzondere techniek “pâte de verre” bestaat uit het opbouwen van het glas door glaskorrels langs de wand te “zetten”, waarna het glas versmolten wordt in de glasoven. De mal moet worden weggebroken om het fragiele glasobject te onthullen.


www.loligo.nl

16. e. Galerie Groeneveld
Locatie Glasrijk 2019
Pagodetenten Eeshof

GALERIE GROENEVELD in de EESHOF.
Galerie Groeneveld exposeert de eigen glascollectie bij de Eeshof. Het betreft unica van glaskunstenaars Martin Willems en Kim Dong Wook, alsmede aantrekkelijk geprijsde serica bolvazen met pauwenveer motief.

MARTIN WILLEMS (1935-2017) exposeerde vanaf 1993 in Galerie Groeneveld geblazen unica: dansers, vazen en vrije abstracte vormen.

Naast grote museale stukken in schitterende kleuren zijn de vazen in vele vormen en de dansers geliefde objecten.

KIM DONG WOOK (1967) uit Zuid-Korea, exposeerde sinds 2005 bij Galerie Groeneveld. Hij is een glaskunstenaar met een select oeuvre van technisch ongelofelijk precies geslepen objecten in briljante kleuren.

17. Ellen Kleine Schaars
Locatie Glasrijk 2019
Atelier Ellen Kleine Schaars

Glaskunst bewonderen kunt u in de  galerie en galerietuin (700 m2) van Ellen Kleine Schaars.

Op slechts 100 meter van het centrum vindt u diverse wand-, tuin- en raamobjecten van zowel gekleurd als transparant glas, middels glasfusing, symbolisch en abstract weergegeven.

Locaties & deelnemers Art en Shopping 2019

 • 1. Juwelier Plegt-Haarman | Almeloseweg 9 | Nadjezda Schokker
 • 2. Elferink Schoenen | Almeloseweg 4 | Belaglaso Koos Bladt
 • 3. Bloemisterij Wentrup | Van Langenstraat 1 | Suze Berendsen
 • 4. Hotel de Notaris | Grotestraat 34 | a. Academie Merksem / b. Anita Wevers
 • 5. Cadeauwinkel Tuttebel | Oude Markstraat 5 | Glasnost Hoenderloo ( Ria Rossen)
 • 6. Art en Shoppingcenter (voormalig pand Derksen Mode) | Grotestraat 35/37

 • 6a. Piet Brummelbos Verlichte Kunst
  6b. Fusedglasdesign.nl ( Lucy Kiewiet)
  6c. Mark Locock/Hein v.d. Water
  6d. Diego Semprun Nicolas
  6e. Myriam Madlener en Gera Suurmond
  6f. Monique Löbker

 • 7. Hipper en Hip | Grotestraat 47a | Lucy Nijhuis
 • 8. Fietscity | Grotestraat 50 | Magies Glas (Marije Gies)
 • 9. Tuunte Mode | Grotestraat 51 | Henny Lamme
 • 10. Rabobank | De Eendracht 1 | 4D Art Glass (Toin Ryven)
 • 11. TOC Opticien | Grotestraat 54 | Oscar van der Linden
 • 12. Kringloopwinkel De Beurs | Grotestraat 62 | Kogan/Petrovski
 • 13. Atelier Sien Brak | Grotestraat 89 | Gerard Leferink
 • 14. Café De Kroeg | Hardenbergerweg 5 | Ontvangst kunstenaars en verloting kunstwerk
 • 15. Aula Canisius | Hardenbergerweg / Huyerenseweg 1

 • 15a. Glasatelier Breekbaar
  15b. Glasatelier4U (Monique Nijmeijer)
  15c. Glaslas (Evelien Limbeek)
  15d. Lindeblad Glaskunst
  15e. Candida van Nugteren
  15f. Corry Hassing / g. Perles Art (Paula Oude Hengel)
  15g. Perles Art (Paula Oude Hengel) / h. Alwine de Raad – Leferink
 • 16. Pagodetenten en Activiteiten Eeshof | eeshofplein 21

 • 16a. Joek van Draanen
  16b. Glaseiland (Marjan Witte)
  16c. Festinalente Glas
  16d. Josien Geerdink
  16e. Galerie Groeneveld (Marie-Louise Kersbergen)

 • 17. Atelier Ellen Kleine Schaars | Pastoor Bloemenstraat 6 | Ellen Kleine Schaars

Deelnemers Glasrijk Tubbergen uit Duitsland

 • Anne Petters
 • Ariane Forkel
 • Elena Graure-Manta
 • Karola Dischinger
 • Katharina Kleinfeld
 • Priska Jacobs
 • Sylvia Kopka
 • Torsten Rötzsch
 • Wilfried Grootens
 • Elizabeth Brosterhus & Burkhard Meyer
 • Jörg Hanowski
 • Heide Kemper
 • Gert Paulussen
 • Heikko Schulze Höing
 • Michaela Swade
 • Maria Völkel
 • Franz Winkelkotte

Deelnemers Art & Shopping 2018

In de winkels

Slijterij het Raadthuys | Alies van der Poll
Slagerij Hulshof | Els Steensma
Audiciën van Boxtel | Floor Pouw
Opticiën Eye Wish | Marjan van Schaik
Kinderkleding Koters | Monique Löbker
Juwelier Plegt-Haarman | Anita Wevers
Pagodetent Glaseiland | Marjan Witte
Pagodetent | Joek van Draanen
Pagodetent | Festinalenteglas
Pagodetent | Kristal Glas
Pagodetent | VDM Galerie
Schoenen Elferink | Mirjam Achterkamp
Mode Modѐz | Riet de Bruin
Bloemisterij Wentrup | Gery Garttener
Podoloog Lenferink | Academie Merksem
Cadeauwinkel Tuttebel | Walter Luyks
Mode Derksen | George Hermeler
Mode Mariël | Annet Stibbe
Eetcafé de Notaris | Fred Noordhoff
Citymode | Gera Suurmond en Myriam Madlener
Mode Tuunte | Greet Scholten
Bike Totaal | Els van der Scheer
Rabobank | Galerie 4d art Toin Rijven
Opticiën TOC | Valerie Simons
Boekhandel de Secretaresse | Paula Oude Hengel
Hipper Hip | Sandra Loeffen
Kringloopwinkel de Beurs | Andrey Petrovski/Alexander Kogan
Atelier Siny Brakhuis | Gerard Leferink
Fox eetcafé | Herma Peterman
Ellen Kleine Schaars | Ellen Kleine Schaars

Canisius

Glaswark
Suze Berends
Marije Gies
Corrie Hassing
Loes en Johan van der Linde
Candida van Nugteren
Jolande Hulleman
Klaas Smidts